Historiek

Kunst zit ons als gegoten

Zowel het ambachtelijke vakmanschap als het kunstzinnige stroomt al generaties lang door de familie Norga. Wat enkele generaties terug begon met artistiek houtsnijwerk voor kerken, evolueerde via bronzen grafsierkunst tot een gespecialiseerde kunstgieterij voor hedendaagse, beeldende kunst.

1990

Johan Norga komt aan het roer te staan. Met de intrede van de derde generatie wordt ‘Bronsgieterij Norga’ omgedoopt tot ‘Art Casting’.

1995

Art Casting introduceert als eerste in de Benelux de performante ‘ceramic shell’-gietmethode.

2005

Verhuis naar groter bedrijfsterrein in Oudenaarde (+/- 7000 m2).

2013

Implementatie van ERP-software met productieplanningstool.

2015

Oprichting Raad van Advies.

2018

Bouw van een 1200m² bijkomende productiefaciliteit met interne werkhoogte van +/- 10m incl een loopbrug met een hef- en manipulatiecapaciteit van 8 ton.

Ons team

Where the mind, the heart and the hands come together

Het Art Casting-team telt meer dan 45 medewerkers, verspreid over onze verschillende afdelingen:

Staat in voor “wegboetseren” van de naden en andere onvolmaaktheden ontstaan bij het afgieten. Zo benadert het wassen gietmodel het origineel tot in de perfectie.

Was

Het “uitdenken” en plaatsen van het voedingssysteem (wassen gietkanalen en gietbeker) op het wassen kunstwerk.

Gietkanalen

Brengt rond het wassen beeld een keramisch omhulsel aan door onderdompeling in baden van respectievelijk vuurvaste lijm en behandeld zand.

Shell

Hier smelten we de was uit het keramische omhulsel. Daarna vullen we de keramische schaal met gesmolten metaal via de gietbeker. Het brons wordt aan ongeveer 1130°C gegoten.

Gieterij

Na het stollen van het metaal verwijderen we de keramische schaal en het voedingssysteem door vibratie, plasmasnijden en stralen.

Uitbreken

Onze medewerkers lassen, vijlen, ciseleren, schuren, polijsten … de gegoten onderdelen om de technische ingrepen/onvolmaaktheden van het gietproces weg te werken en het gegoten kunstwerk in zijn oorspronkelijke vorm te herstellen.

Metaal

Onze ambachtslieden staan in voor het aanbrengen van de patine (kleur) door het inbranden van “magische” recepten op het bronzen kunstwerk.

Patine

Bestaat uit de bedrijfsleider, technisch-artistiek manager, financieel manager, operations manager en HR manager, aangevuld met 2 projectcoördinatoren en 1 boekhouder.
Bestaat uit de bedrijfsleider, technisch-artistiek manager, financieel manager, operations manager en HR manager, aangevuld met 2 projectcoördinatoren en 1 boekhouder.

Management