Historique

L’art coule dans nos veines

Le savoir-faire tant professionnel qu’artistique coule depuis des générations dans les veines de la famille Norga. Ce qui a commencé voici quelques générations avec la sculpture artistique sur bois pour les églises a évolué via l’art funéraire en bronze dans une fonderie d’art spécialisée pour l’art plastique contemporain.

1990

Johan Norga prend les commandes. Avec l’arrivée de la troisième génération, la fonderie de bronze Norga est rebaptisée « Art Casting ».

1995

Art Casting est le premier au Benelux à introduire le procédé de fonte ceramic shell haute performance.

2005

Déménagement sur un site plus grand à Audenarde (+/- 7 000 m²).

2013

Implémentation d’un logiciel ERP avec outil de planification de la production.

2015

Création du Conseil consultatif.

2018

Construction d’une unité de production supplémentaire de 1 200 m² avec une hauteur de travail interne de +/- 10 m.

Notre équipe

Where the mind, the heart and the hands come together

L’équipe d’Art Casting compte plus de 45 collaborateurs répartis dans nos différents départements :

Staat in voor “wegboetseren” van de naden en andere onvolmaaktheden ontstaan bij het afgieten. Zo benadert het wassen gietmodel het origineel tot in de perfectie.

Cire

Het “uitdenken” en plaatsen van het voedingssysteem (wassen gietkanalen en gietbeker) op het wassen kunstwerk.

Montage des nourisses

Brengt rond het wassen beeld een keramisch omhulsel aan door onderdompeling in baden van respectievelijk vuurvaste lijm en behandeld zand.

Chambre à carapace

Hier smelten we de was uit het keramische omhulsel. Daarna vullen we de keramische schaal met gesmolten metaal via de gietbeker. Het brons wordt aan ongeveer 1130°C gegoten.

Fonderie

Na het stollen van het metaal verwijderen we de keramische schaal en het voedingssysteem door vibratie, plasmasnijden en stralen.

Enlèvement de la carapace

Onze medewerkers lassen, vijlen, ciseleren, schuren, polijsten … de gegoten onderdelen om de technische ingrepen/onvolmaaktheden van het gietproces weg te werken en het gegoten kunstwerk in zijn oorspronkelijke vorm te herstellen.

Atelier de ciselage

Onze ambachtslieden staan in voor het aanbrengen van de patine (kleur) door het inbranden van “magische” recepten op het bronzen kunstwerk.

Patine

Bestaat uit de bedrijfsleider, technisch-artistiek manager, financieel manager, operations manager en HR manager, aangevuld met 2 projectcoördinatoren en 1 boekhouder.
Bestaat uit de bedrijfsleider, technisch-artistiek manager, financieel manager, operations manager en HR manager, aangevuld met 2 projectcoördinatoren en 1 boekhouder.

Direction