History

Both workmanship and artistry have run through the veins of the Norga family for generations. What began a few generations back with artistic woodcarving for churches, has evolved via gravestone decorations in bronze into a specialist art foundry for contemporary visual art.

1990

Johan Norga takes the helm. With the arrival of the third generation ‘Bronsgieterij Norga’ was rechristened ‘Art Casting’.

1995

Art Casting was the first in Benelux to introduce the high-performance ceramic shell casting process.

2005

Move to larger premises in Oudenaarde (ca. 7000 m2).

2013

Implementation of ERP software with production planning tool.

2015

Advisory Council established.

2018

Construction of an additional 1200m² production facility with internal working height of around 10m.

Our team

Where the mind, the heart and the hands come together

The Art Casting team includes more than 45 people working across our different departments:

Staat in voor “wegboetseren” van de naden en andere onvolmaaktheden ontstaan bij het afgieten. Zo benadert het wassen gietmodel het origineel tot in de perfectie.

Wax

Het “uitdenken” en plaatsen van het voedingssysteem (wassen gietkanalen en gietbeker) op het wassen kunstwerk.

Spruing

Brengt rond het wassen beeld een keramisch omhulsel aan door onderdompeling in baden van respectievelijk vuurvaste lijm en behandeld zand.

Shell

Hier smelten we de was uit het keramische omhulsel. Daarna vullen we de keramische schaal met gesmolten metaal via de gietbeker. Het brons wordt aan ongeveer 1130°C gegoten.

Foundry

Na het stollen van het metaal verwijderen we de keramische schaal en het voedingssysteem door vibratie, plasmasnijden en stralen.

Ceramic shell removal

Onze medewerkers lassen, vijlen, ciseleren, schuren, polijsten … de gegoten onderdelen om de technische ingrepen/onvolmaaktheden van het gietproces weg te werken en het gegoten kunstwerk in zijn oorspronkelijke vorm te herstellen.

Metal chasing

Onze ambachtslieden staan in voor het aanbrengen van de patine (kleur) door het inbranden van “magische” recepten op het bronzen kunstwerk.

Patina

Bestaat uit de bedrijfsleider, technisch-artistiek manager, financieel manager, operations manager en HR manager, aangevuld met 2 projectcoördinatoren en 1 boekhouder.
Bestaat uit de bedrijfsleider, technisch-artistiek manager, financieel manager, operations manager en HR manager, aangevuld met 2 projectcoördinatoren en 1 boekhouder.

Management